Snuffelen, je hond doet niets liever. Herken je dat? Ik hoor baasje soms klagen, mijn hond wil overal stil staan. Ik word er gek van. Ik hoop dat jullie op een andere manier naar jullie hond kunnen kijken na het lezen van dit verhaal. Snuffelen heeft voor de hond vele functies en ik zou jullie graag meenemen in de wereld van de neus van de hond.

Wij mensen nemen het meeste waar via ons gezichtsvermogen. De hond neemt het meeste waar via de neus. De neus van de hond is dan ook veel complexer dan dat van de mens. Onze honden ruiken duizend tot tienduizend keer beter dan wij mensen. De neus is gebouwd om zoveel mogelijk geurmoleculen op te vangen. Ook in de hersenen is er meer ruimte voor het verwerken van geur.

Maar er bestaan natuurlijk wel verschillende neuzen. Verschillende honden, verschillenden neuzen. Zo heeft een Duitse herder ongeveer 225 miljoen geurcellen, een teckel 125 miljoen geurcellen maar een bloedhond juist weer 300 miljoen geurcellen. Maar ter vergelijking, een mens heeft ongeveer 5 miljoen geurcellen. Je snapt een hond ruikt veel beter.

Zoals eerder genoemd, onze honden beleven de wereld vooral door de neus. En dus ook emotie, wanneer de geur op prettige momenten wordt aangeboden zal de emotie blij zijn er aan gekoppeld worden. Denk maar aan de heerlijke geurtje van beloningen en trainen. Maar ook het herkennen van andere honden aan geur. Of juist om even het hoofd leeg te maken van alle stress. Herken je dat? Je hond heeft net een spannende ontmoeting gehad met een andere hond en gaat daarna driftig snuffelen. Je hond is bezig om zijn eigen spanning te regulieren. Zoveel functies van snuffelen. Naast lichaamstaal, een van de belangrijkste manieren van communicatie voor honden.

Hoe kunnen we deze kennis als mens op een positieve manier toepassen voor de hond. We weten dat snuffelen voor de hond kennis nemen van de omgeving is, manier om te ontladen, actief bezig zijn maar ook te ontspannen. En dat is waarom training met neuswerk zo fijn kan zijn voor je hond. Je hond is met iets bezig waar hij zelf blij van wordt, nl ruiken. Maar ook thuis, kan je dmv bijv snuffel spelletjes je hond activiteit aanbieden. Erg fijn wanneer je hond bijv geblesseerd is of op een regendag of gewoon omdat jullie het samen gezellig vinden. Er zijn veel verschillende vormen van snuffel opdrachten. Het is ook leuk om deze snuffelactiviteiten voor je hond te maken. Denk aan een snuffelkleed, ook hierin veel verschillende vormen en maten. Het is nu mogelijk om je eigen snuffelkleed te maken voor je hond. Ben je geïnteresseerd? 10 november geven we een workshop snuffelkleed maken. Meld je snel aan voordat we vol zijn.

snuffelkleed

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[trustindex no-registration=google]