Speurhondenschool Dog at Work
                        Voor al je speur, detectie en Nosebedience© lessen.

Gehoorzaamheid en neuswerk

Gehoorzaamheidstraining voor honden gecombineerd met neuswerk is een vorm van training waarbij basis gehoorzaamheidsoefeningen worden geïntegreerd met activiteiten die het reukvermogen van de hond benutten en stimuleren. Deze gecombineerde training kan meerdere voordelen bieden, zowel voor het gedrag als voor de mentale en fysieke gezondheid van de hond. Hier is een overzicht van wat deze training inhoudt:


Gehoorzaamheidstraining
Gehoorzaamheidstraining richt zich op het aanleren van basiscommando's en goed gedrag. Enkele van de meest voorkomende commando's zijn:


- Zit
- Blijf
- Hier
- Af
- Aan de lijn lopen zonder trekken


Deze training helpt de hond om te leren reageren op de eigenaar, wat belangrijk is voor de veiligheid en het samenleven in een huiselijke omgeving.


Neuswerk

Neuswerk, of geurdetectie, is een activiteit waarbij honden worden getraind om specifieke geuren te herkennen en te lokaliseren. Dit kan variëren van eenvoudige zoekspelletjes tot complexe detectietaken, zoals het vinden van vermiste personen, drugs of explosieven. Voor huisdieren zijn de meest voorkomende vormen van neuswerk onder andere:


-  Zoekspelletjes: Het verstoppen van traktaties of speeltjes die de hond moet vinden.
- Geurherkenning: Het trainen van de hond om specifieke geuren te identificeren en          hierop te reageren.                                                                                                                - ---- Sporen zoeken: Het volgen van een geurspoor over een bepaalde afstand.

Combinatie van Gehoorzaamheidstraining en Neuswerk
Het combineren van gehoorzaamheidstraining met neuswerk biedt een aantal voordelen:


Mentale stimulatie: Neuswerk daagt de hond mentaal uit en voorkomt verveling. Dit kan leiden tot minder gedragsproblemen die voortkomen uit verveling en gebrek aan uitdaging.


Versterking van commando's: Het toevoegen van neuswerk aan gehoorzaamheidstraining kan de effectiviteit van de training vergroten. Bijvoorbeeld, een hond die geleerd heeft om te "blijven" terwijl hij zijn neus gebruikt om een geur op te pikken, kan beter gefocust blijven in verschillende situaties.


Verhoogde motivatie: Veel honden vinden neuswerk erg leuk. Door dit te combineren met gehoorzaamheidstraining, kan de hond meer gemotiveerd raken om deel te nemen aan de training en beter reageren op commando's.


Verbeterde band: Deze gecombineerde aanpak kan de band tussen de hond en de eigenaar versterken door middel van positieve interacties en samenwerking.


Voorbeeld van Gecombineerde Oefeningen
Een voorbeeld van een gecombineerde oefening zou kunnen zijn:


Zoek en Blijf: De eigenaar verstopt een traktatie terwijl de hond in de "blijf"-positie blijft. Nadat de traktatie is verstopt, geeft de eigenaar het commando om te "zoeken".
Geurherkenning met commando's: De hond wordt getraind om te zitten of liggen wanneer hij een specifieke geur detecteert.


Door deze twee trainingsvormen te combineren, kunnen eigenaren een veelzijdige en stimulerende trainingsroutine voor hun honden creëren die zowel de gehoorzaamheid als de natuurlijke reukwaarneming van de hond verbetert.

Mogelijkheden:

Deze training wordt aangeboden voor:
- Puppy vanaf 8 weken t/m 8 maanden
- Jonge honden vanaf 9 maanden tot 24       maanden.

Kosten:

8 lessen voor €140,- 

Wanneer:

Vanaf 29 augustus                                Donderdag avond 20.00-21.00 Jonge honden. 

Vanaf 30 augustus                                Vrijdag ochtend van 10.00-11.00 Puppy

Bijzonderheden:

De groepen zijn maximaal 4 cursisten omdat persoonlijke aandacht belangrijk is. Training zijn positief. We maken gebruik van interne motivatie dus dat kan voer zijn maar ook spel. 


Gehoorzaamheid & Neuswerk